JE1

MINNEMARKERING I TOVERUDMARKA 10. JUNI 2018

Natt til 30. april 1940 styrtet et engelsk bombefly av typen Whitley Armstrong i Toverudmarka i Lier. Det hadde vært på tokt over Fornebu flyplass som tyskerne hadde overtatt tidligere i måneden. Flyet, med et mannskap på 5, ble truffet av tyske luftskyts over Asker og gikk i bakken ved Brennengkleiva, nær Toverudsetra. Fire av mannskapet berget livet ved å hoppe ut i fallskjerm. De ble tatt til fange og etter hvert sendt i konsentrasjonsleir i Tyskland. Femtemann, haleskytter John Ellwood, ble skutt og var død før flyet traff bakken. Han ble dagen etter hentet ned av liunger, pakket inn i fallskjermen som skulle ha reddet livet hans. Han ble gravlagt på Sylling kirkegård sammen med sine ni britiske kolleger fra flystyrten i Maidalen 9. april 1940.

Med masse fremmøtte mennesker ble seremonien gjennomført på en høytidelig og verdig måte. Tilstede var også pårørende fra Irland og Storbritannia for å minnes. Veterankompaniet dannet en flaggborg med norsk, irsk og britisk flagg, pluss flagget til Royal Airforce. Strømsgodset Musikkorps akkompagnerte den engelske og norske nasjonalsangen. Liers ordfører, Gunn Cecilie Ringdal, og den britiske militærattachèen avduket monumentet. Deretter var det kranspåleggelser av familiene, militæret og ordføreren. Høytideligheten ble avsluttet med Tappenstrek, fremført av musikkorpset.

Minnesmerket er en del av flyet som styrtet, og en plakett forteller om det som skjedde denne dramatiske natta.

En stor takk til Bent Lønrusten for alt arbeide i forkant, og for gjennomføringen av høytideligheten!

Bilde 1: Bent Lønrusten         Bilde 2: Bernt Frogner og Olav Garås fra Lier Historielag. Bilde 3: Etterkommere av flygerne.

 JE2JE5JE8

Translate »